427460fc 0c5e 4a25 86ef 7560bf2672d6

Clint Williamson: Nuk kishte prova për t’i ndjekur penalisht krerët e UÇK-së

Ish-kryeprokurori i Task Forcës Hetimore Speciale, Clint Williamson, që kishte kryer hetimet për pretendimet e raportit të Dick Martyt për dyshimet e pretenduara për krime të kryera nga UÇK-ja ka folur për aktakuzën e ngritur nga Prokurori Special kundër presidentit Hashim Thaçi dhe kryetarit të PDK-së Kadri Veseli.

Prokurori amerikan ka thënë se beson që në aktakuzën e tanishme që është bërë publike nga Prokurori Special mund të ketë edhe dëshmitarë të rinj në proces për dallim nga dëshmitarët e vitit 2014, kur ai kishte dalë me të gjeturat nga hetimet e pretendimeve të raportit të Dick Martyt.

Megjithëkëtë, Williamson ka ripërsëritur deklaratat e vitit 2014 se gjetjet në atë kohë përbeheshin gjerësisht me gjetjet e Dick Martyt gjatë pyetjeve të tij për Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Bashkimit Evropian.

“Por ashtu siç e thashë gjatë asaj kohe në 2014, nuk besoja se kisha prova të mjaftueshme për të ndjekur penalisht. Ka pasur prova që ato gjëra kanë ndodhur, por niveli i provave ishte i pamjaftueshëm për t’i ndjekur penalisht, nuk mund të them se mbi cilat baza qëndrojnë provat aktuale sepse nuk e kam atë informacion, mirëpo pozicioni im është i njëjtë me deklaratën që kam bërë në atë kohë”, ka theksuar ai për mediat.

Ish-kryeprokurori Williamson ka thënë se i gjithë kuptimi i Gjykatës Ndërkombëtare është që të mos mbahen përgjegjës një grup i tërë njerëzish për krimet që kanë kryer individët e caktuar.