Lasgushi 780x439

Vetëm poeti ka hirin e artit, të tjerët papagallizojnë

<p><span style="font-size:16px;"><span style="font-famil

Untitled

Esat Pashë Janina: Çfarë do të bëjmë me Ismail Qemailin një ditë para pavarsisë së Shqipërisë (Dokument)

Studiuesi, Nexhmedin Spahiu ka publikuar një dokument në osmanisht, sipas të cilit është dokument nga arkivat osmane, ku Porta e Lartë jep përgjigje mbi veprimtarinë e Ismail Qemalit në prag të shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, shkruan Rajoni.info.

Man woman hugging 1296x728 header 0 1021x580

Dashuria është një feniks, digjet dhe rilind prej hirit të vetë…

Dashuria është përtej fjalëve të puhizta si rigat e shiut, gjetheve që ladrojnë me erën, petaleve që prej frymës dridhen, syve që përplasen në një shpërthim të beftë drite, buzëve që eshken si në një përpushje zjarri, trupave që kridhen në një kopulim të magjishëm epshesh… dashuria është një gjendje që gëlon në ne, është çfarë ne duam… asgjë më shumë.

Auto the little ginger1549091742

Arti i Driton Goleshit në 2 cm

Për ta paraqitur artistikisht një person Driton Goleshit i duhen vetëm dy centimetra. Artisti i ri, që në fakt ka studiuar për inxhinieri kompjuterike, ka zgjedhur një stil tejet unik përmes të cilit i ilustron njerëzit që e rrethojnë e inspirojnë.

Ismail2

Rusja Ljuba, Ismail Kadaresë: Je përbindësh, i poshtër gjer në fund

Një nga periudhat më të bukura në jetën e shkrimtarit Ismail Kadare, ka qenë koha e studimeve në Moskë. Në këtë kohë ai ka bërë vargje të ndjera për dashurinë. Në librin “Ftesë në studio”, ai tregon për herë të parë detaje mbi njohjet me vajzat ruse, duke treguar dhe disa copëza letrash që ua pat çuar vajzave me të cilat ishte shoqëruar. Një prej tyre ishte Ljuba, një mikeshë që në kohën që ka shkruar letrën kishte vetëm dy javë që e kishte njohur.

Peje gra serbe 1493128445 6738456

Foto të fshehura nga historia: Kështu jetonin shqiptarët nën pushtimin turk

Udhëpërshkruesi francez, Gabriel Lui-Zhare (1880-1964), udhëtoi nëpër Shqipëri në gusht të vitit 1909 dhe, një dhjetëvjeçar më vonë, në gusht të vitit 1919.

20 ismail kadare.w600.h315.2x

Ismail Kadare sot ka mbushur 83 vjeç

Shkrimtari i njohur shqiptar, Ismail Kadare më 28 janar (sot) ka mbushur 83 vjet

Tenxhere e1548431658781 780x439

Traditat shqiptare: Miku nuk duhet të hap kapakun e gjellës që zihet!?

Në shoqërinë shqiptare paramoderne, miku nderohej si njeri me status të veçantë, gati të mbinatyrhme. Por, miku e humbiste këtë status mjaft të privilegjuar nëse nuk sillej me korrektësi në shtëpinë e mikpritësit.

Fatihu e1548241423349 780x439

Fuqia e artit

<p><span style="font-size:16px;"><span style="font-famil

1

Autoktonia shqiptare në Sanxhak

Emërvendet (toponimet) tregues të denjë të autoktonisë shqiptare në Sanxhak. Valentin Vasileviç Sjedov: “Shqiptarët e sotëm janë mbetje e ilirëve të cilët jetonin në këto hapësira. U formuan në të kaluarën në pjesën jugore të Shqipërisë, e pastaj gradualisht u përhapën edhe në hapësirat e tjera… në shekullin e VIII dhe IX, kurse në bazë të dokumenteve të pakta që u ruajtën gjuha e tyre e ka origjinën nga ilirishtja”…